pigor: ... np. tak : w zbiorze
x=R+ dana nierówność jest kolejno równoważna :
4lnx+1x4≥1 / *x
4 ⇔ 4x
4lnx+1≥x
4 ⇔
(*)x4(4lnx−1)+1≥0 , no to
niech
f(x)=x4(4lnx−1)+1 ⇒ pochodna f '(x)=4x
3(lnx−1)+x
4 *
4x ⇔
f '(x)= 4x
3(lnx−1)+4x
3 = 4x
3(4lnx−1+1) ⇔
f '(x)=16x3lnx i x>0 , gdzie
f '(x)≥0 ⇔ lnx≥0 x≥1 , więc w przedziale <1;+
∞) f jest rosnąca w szerokim sensie
i jej najmniejsza wartość to f(1}=1>0 , a ponadto f jest ciągła w x=1 to
f '(x)≤ 0 ⇔ lnx ≤0 ⇔ 0<x≤1 , czyli w przedziale (0;1> f jest malejąca w szerokim
sensie i przyjmuje najmniejszą wartość równą także f(1)=1>0 , a to wszystko
razem wzięte pozwala stwierdzić, że
f(x)≥0 , czyli prawdziwość nierówności
(*)
równoważnej danej dla
x∊R+=(0;+∞) , co należało wykazać. ...