Do banku złozono kwote k na 4 lata. Przez pierwsze 2 lata oprocentowanie wynosil
Kondzik : Do banku złozono kwote k na 4 lata. Przez pierwsze 2 lata oprocentowanie wynosilo 6% a przez
nastepne 2lata, 4% Kwota podjeta z banku wyniesie:
a) (1,04)
2 * (1.06)
2 *k
b) ( 0.04)
2 * (0.06)
2*k+k
c) (1,04k)
2 * (0,06k)
2
d) (1,04)
2 k + (1,06)
2 k]
Bardzo prosze o pomoc
3 cze 08:07
Aga1.: Odp. a.
3 cze 08:38
Kondzik : a mozesz rozwinac czemu tak ?
3 cze 08:41
Aga1.: K1=K+0,06K=1,06K −−Po roku kapitał wraz z odsetkami
K2=1,06K+0,06*1,06K=1,06K(1+0,06)=1,06K*1,06=(1,06)2K −−Kapitał po dwóch latach oszczędzania
K3=(1,06)2K+0,04*(1,06)2K=(1,06)2K(1+0,04)=(1,06)2K*1,04−− kapitał po trzech latach
oszczędzania.
K4 policz sam.
3 cze 09:05