wyznacz ciąg geometryczny (a_n) w ktorym a_2=5/7 a_5=49/25
sana:
27 kwi 20:11
sana: wyznacz ciąg geometryczny (an) w ktorym a2=5/7 a5=49/25
27 kwi 20:11
sana: pomocy prosze
27 kwi 20:13
tim: Już. pOMOGĘ.
27 kwi 20:14
M.: napewno to bedzie ciag rosnacy...
27 kwi 20:14
M.: o

zostawie to Timowi
27 kwi 20:14
tim: a
2 = a
1 * q
a
5 = a
1 * q
4
Przyrównujemy.
Proporcja:
5 * 25q
4 = 49 * 7q
125q
4 = 343q /:q
125q
3 = 343 /:125
q
3 = 2,744 /:
3√
q = 1,4
Podstawiasz do wzoru ogólnego i git
27 kwi 20:16
igi: a5=1 i a9=1296
12 maj 22:23
igi: proszę
12 maj 22:25
pigi:
q = −6 lub q = 6
a
n = 1*(−6)
n−5 lub a
n = 1*6
n−5
12 maj 22:29
igi: dzięki
12 maj 22:33