Potrzebuję pomocy
Fifka: Przekątna prostopadłościanu ma długość d i tworzy z każdą ścianą boczną kąt α.
a) Uzasadnij,że podstawa tego prostopadłościanu jest kwadratem
b) Oblicz pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu w przypadku, gdy d=10 cm i α=
30
stopni
27 kwi 20:02
tim: Jakieś dane do a)?
27 kwi 20:04
Fifka: nie:(
27 kwi 20:05
tim: To jest całe zadanie od początku do końca? Nie ma rysunku?
27 kwi 20:08
Bogdan:
Jest wystarczająca ilość informacji, rysunek trzeba samemu zrobić.
27 kwi 20:11
tim: Albo może to jest
a)Przekątna prostopadłościanu ma długość d i tworzy z każdą ścianą boczną kąt
α.Uzasadnij,że podstawa tego prostopadłościanu jest kwadratem
a b) to drugie?
27 kwi 20:11
Fifka: Nie ma rysunku. Jest tylko treść
27 kwi 20:14
Fifka: B) Oblicz pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu w przypadku, gdy d=10 cm i α=
30
stopni
27 kwi 20:14
Bogdan:

Czarna kropka − 90
o
Czerwona kropka − α
27 kwi 20:19
Bogdan:
| a | | b | |
| = sinα i |
| = sinα => a = b |
| d | | d | |
albo:
trójkąty pomarańczowe są przystające, ponieważ mają równe miary kątów
wewnętrznych i wspólny bok d, a więc a = b.
27 kwi 20:23
qqq: Wierzchołki czworokąta wpisanego w okrąg dzielą go na łuki,będące w stosunku 1:2:4:5.
Oblicz miary kątów tego czworokąta.
27 kwi 20:26