geometria analityczna
Moniśka: Proszę o pomoc w zadaniu:
Wyznacz punkt symetryczny do A względem l jeśli:
A= (1,8) l: −x − 2y + 2= 0
27 kwi 19:29
daveustro: A' = (−5, −4)
27 kwi 19:40
Moniśka: mogę zapytać skąd to się wzięło?
27 kwi 19:41
anies: najpierw musisz wyznaczyć prostą prostopadłą do l
a2=−1a1
przekształcasz wzór prostej l
y=−12x+1
więc prosta prostopadła to y=−2x+1
prosta ta musi przechodzić przez punkt A= (1,8)
podstawiamy do wzoru prostej
8=−2*1+b
b=10
równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt A to
y=−2+10
teraz znajdujemy punkt wspólny dla obu prostych
y=−2+10
y=−12x+1
czyli innymi słowy robisz równanie
27 kwi 19:45
anies: oczywiście ma być
y=−2x+10 bo mi się zjadło
27 kwi 19:45
anies: x=6
y=−2
27 kwi 19:47
anies: teraz obliczasz tylko odległość punktów A= (1,8) i x=6 y=−2 mnożysz i masz
27 kwi 19:49
daveustro:

−x − 2y + 2 = 0
y = −x/2 + 1
27 kwi 19:49
daveustro: a nie można takich rzeczy wnioskować z rysunq? po kratkach na przykład...

przy dobrym
rysunq wszystko widać. właśnie z tym mam problem, że za dużo upraszczam i pewnie na
maturze straciłbym za to pkty, co?
27 kwi 19:51
anies: prawdziwy matematyk życie sobie upraszcza ale na maturze masz się wstrzlić w klucz, a
profesorowie na uczelni każą wszystko tłumaczyć... wtedy matma nie jest królową nauk
27 kwi 19:52
♊: daveustro − a jak odróżnisz punkt
(−5,0000000000000000000001 ;−4) od (−5 ;−4) ?
Na arkuszu maturalnym masz kratki wystarczające by nanieść odpowiednio dokładne
oznaczenia?
Jeżeli w poleceniu nie pisze rozwiąż graficznie to nie odczytujesz z rysunku.
27 kwi 19:55
daveustro: tego się właśnie obawiałem... zrobiłem sobie właśnie próbną z dzisiejszej wyborczej i
połowę zadań za 6, 5 pktów porobiłem w dwóch linijkach i rysunq... a najgorsze jest to,
że nie pamiętam, jak się to robiło lekcyjnie krokami... tydzień czasu mi został, żeby
sobie przypomnieć o.O
27 kwi 19:55
Moniśka: dziękuję za pomoc
27 kwi 19:56
daveustro: ale II nie mów, bo idzie zauważyć zależność... jak idzie Ci prosta wektorem [2,−1] to
prostopadła będzie musiała iść [1,2]. jeżeli pkt A ma dokładnie (1,8), to nie będzie
żadnych ,0000000001... to nie ten poziom matematyki... w gimnazjum, czy tam liceum
zadania geometryczne nie operują takimi liczbami... przecież
27 kwi 19:58