oblicz pole i obwód
BlackGirl: Mam kilka zadań i liczę na waszą pomoc

1. W trójkącie równoramiennym ramiona długości 16 cm tworzą kąt alfa=120 stopni. Oblicz
pole tego trójkąta. ( tutaj nie znam wzoru na pole

)
2. W rombie ABCD przekątne mają długości 6 cm i 8 cm. Oblicz polei obwód tego rombu.
3.Oblicz pole rombu, którego bok ma długość 4 cm, a kąt rozwarty rombu ma miarę 150
stopni.
4. Przekątna prostokąta ma długość 8 cm i tworzy z bokiem kąt równy 60 stopni. Oblicz
pole i obwód tego prostokąta.
5. Oblicz pole i obwód kwadratu, którego przekątna jest równa 3,5√2 cm.
Mam nadzieje, że pomożecie mi w którymś z tych zadań... z góry dziękuje
27 kwi 19:29
♊: pomagam 1.
27 kwi 19:33
♊:

|AC| = |AB|
∡BAC = 120
o
∡ABC = ∡BCA = 30
o
∡ADC = ∡ADB = 90
o
trójkąt ADB i trójkat ACD są 2ma połówkami trójkąta równobocznego.
linia przerywana to trójkąt ADC przystawiony bokiem |DC| do boku |DB|
27 kwi 19:41
♊: o! jakiś dziwny błąd − nie ten obrazek pokazało co miało − zaraz zrobię na szybko
poprawny obrazek
27 kwi 19:42
BlackGirl: potrzebuje te zadania na jutro.... proszę pomóżcie mi w nich
27 kwi 19:42
BlackGirl: ok, dziękuje
27 kwi 19:43
♊:

B = C'
27 kwi 19:43
BlackGirl: w tym 1 zadaniu to nie wiem jaki ma być wzór na pole

i jak to w ogóle dalej
rozwiązac...
27 kwi 19:45
♊: jaką miarę ma kąt DAC ?
27 kwi 19:50
BlackGirl: 90 stopni
27 kwi 19:51
♊:

DAC ma 60
o
Ta środkowa litera oznacza przy którym wierzchołku znajduje się kąt.
27 kwi 20:11
BlackGirl: aha no tak
27 kwi 20:17
BlackGirl: mama narazie dane : alfa = 120 stopni IACI = 16 cm i IBCI=16 cm Szukane : P=? Wzór....

27 kwi 20:18
♊: Na moim rysunku to jest |AC|=|AB| = 16 cm
Wzór mogę Ci podać od razu, ale nie chodzi o to, żeby dać Ci gotowy wzór tylko o to,
żebyś zrozumiała o co chodzi.
27 kwi 20:23
qqq: Wierzchołki czworokąta wpisanego w okrąg dzielą go na łuki,będące w stosunku 1:2:4:5.
Oblicz miary kątów tego czworokąta.
27 kwi 20:26
♊:

Może inaczej te 2 trójkąty są takie same.
Czerwony kąt ma miarę 120
o
Jaką ma miarę ten zaznaczony na niebiesko ?
27 kwi 20:26
BlackGirl: no a wlasnie nie bardzo to rozumie

wzór to jest chyba P = a kwadrat √3 / 4 , ale nie
wiem jak te a obliczyc ...
27 kwi 20:26
BlackGirl: 60 stopni a ten drugi 30
27 kwi 20:27
BlackGirl: to co mam dalej zrobić, żeby to rozwiązać ?
27 kwi 20:36
♊: Jak masz trójkąt o kątach 30,60,90 to jest to połowa tójkata równobocznego.
Ty masz takie 2 trójkąty.
Więc po połaczeniu dadzą 1 cały trójkąt równoboczny, prawda ? Bo ½x+½x=x
Jeżeli masz trójkąt równoboczny o 2 bokach 16 cm to jaki jest ten 3ci ?
Jakie ma pole trójkąt równoboczny?
27 kwi 20:42
BlackGirl: eh nie wiem, też 16 ? chyba nie rozwiąze juz dzisiaj zadnego z tych zadan

ale dzieki
za pomoc
27 kwi 21:01
♊: tak − i wzór na pole tego trojkata to jest wzór na pole trojkąta równobocznego o boku 16.
27 kwi 21:06
BlackGirl: o wyszlo mi, ale jak to zapisac we wzorze ? bo w rozwiazaniu bedzie P = 16 kwadrat √3
/4
P= 256√3/4 P = 64√3 ale jak we wzorze zapisac skad te 16 sie wzielo.... ?
27 kwi 21:24
♊: Jeżeli już koniecznie muisz używać schematu dane/szukane/wzór to proponuję uzyć tw.
sinusów do obliczenia 3go boku, a następnie wyliczyć pole z wzoru herona.
Chociaż osobiście nie polecam używać tego schematu w zadaniach z matematyki ;0
27 kwi 21:32
BlackGirl: hmm musze tego uzywac...

no ale dobra, dziękuje
27 kwi 21:34
♊: | | 162√3 | | 162√3 | |
to zrób P=2*1/2* |
| = |
| bo inaczej to się juz chyba nei da |
| | 4 | | 4 | |
27 kwi 21:37
daveustro: to ile w końcu miało wyjść to zadanie 1?
ja zaraz wyślę, jak to rozwiązałem
27 kwi 22:44
daveustro:

P = 2a * h * 1/2
po skróceniu: P=a*h
b=16
h/b=sin30
o
h=1/2 * 16 = 8cm
h/a=tg30
0
a= 8 / (1/3) = 24cm
P= 8cm * 24cm = 192cm
2
O ile się gdzieś w trygonometrycznych nie pomyliłem, to powinno być dobrze...
27 kwi 22:51
daveustro: zapomniałem dane dopisać:
α = 120o
β = (180o − 120o) / 2 = 30o
27 kwi 22:53
kamil: do zadania pierwszego
wystarczy skorzystac ze wzoru P=12a*b*sinγ
27 kwi 22:55
♊: | | 1 | |
tg 30o = |
| − tam masz błąd |
| | √3 | |
Powinno wyjść 64
√3 ≈ 111 [cm
2]
27 kwi 22:56
daveustro: właśnie

zapomniałem o nim... już piszę drugie
27 kwi 22:56
daveustro: aaa sorx... i nie 1/pierw z 3, tylko 3/pierw z 3
27 kwi 22:57
daveustro: czyli...
α = 120o
β = 30o
P = 2a * h * 1/2
po skróceniu: P=a*h
b=16
h/b=sin30o
h=1/2 * 16 = 8cm
h/a = tg 30o
a = 8 / (√3 / 3) = (24√3) / 3
P = [(24√3) / 3] * 8 = 64 √3 cm2
27 kwi 23:02
daveustro:

Zad.2)
Obw.= 4*5=20cm
P=d
1*d
2*1/2=8*6*1/2=24cm
2
27 kwi 23:07
daveustro: w tym 2. zaznaczyłem 3 i 4 jako połówki przekątnych, 5 wyszło z tw.Pitagorasa, jako
przeciwprostokątna, reszta, to już same wzory...
27 kwi 23:08
♊: | | π | | √3 | |
daveustro aż spojrzałem do tablic i tam ewidentnie pisze tg |
| = tg 30o = |
| |
| | 6 | | 3 | |
Wynik masz dobry ale po drodze coś skopałeś.
27 kwi 23:08
daveustro: | | √3 | |
no jak to? właśnie podstawiłem |
| i tak tam wszystko powychodziło... po co |
| | 3 | |
27 kwi 23:15
daveustro: rozpiszę to

(nie ma cudów, po złym obliczaniu dobry wynik by nie wyszedł

)
27 kwi 23:16
daveustro:
h = tg 30
0 * a /:tg 30
o
| | 8 | | 8 * 3 | | 24 * √3 | |
a = |
| = |
| = |
| = 8√3 |
| | | | √3 | | 3 | |
P = a * h = 8
√3 * 8 = 64
√3cm
2
27 kwi 23:26
daveustro: II pasuje?

27 kwi 23:27
♊: zasugerowałem się Twoją wypowiedzią z 27 kwi 22:57
"aaa sorx... i nie 1/pierw z 3, tylko
3/pierw z 3"
| | √3 | | 1 | |
I nie zamieniałem |
| na |
| , tylko z pamięci pisałem. Przekształcenie |
| | 3 | | √3 | |
miało pojkazać Ci, ze w (cytowanej przezze mnie) Twojej wypoeiedzi miałeś błąd.
Aha i nie cuda się zdarzają. Jeżeli liczysz zadanie i raz zapomnisz pomnożyć, a po ~5
minutach zapomnisz podzielić przez tą samą liczbę to może Ci dobry wynik wyjść (znam z
autopsji).
27 kwi 23:33