PITAGORAS?!
syllabi:

Miałam na klasówce obliczyć długość boku A, gdy bok B= 1,5
√2, a bok C=3
√2.
Policzyłam to najprościej jak umiałam − z tw. Pitagorasa:
A
2 + (1,5
√2)
2 = (3
√2)
2
A
2 + 4,5 = 18
A
2 = 13,5
A=
√13,5
Miałam też obliczyć pole. Skorzystałam z podstawowego wzoru:
P= 1/2ah
P= 0,5 * 1,5
√2 *
√13,5
P= 0,25 *
√27
P= 0,25 * 3
√3
P= 0,75
√3
Nie zaliczono mi policzenia zarówno boku, jak i pola. Czy ktoś umie mi powiedzieć,
dlaczego?
27 kwi 19:08
syllabi: kurde, nie widać pierwiastków.
A=?
B=1/2 pierwiastka z dwóch
C= 3 pierwiastki z dwóch
A wyszło mi pierwwiastek z trzynastu i pół
Pole wyszło mi 0.75 pierwiastka z trzech
27 kwi 19:10
♊: B=½√2 czy B= 1,5 √2 ?
27 kwi 19:14
syllabi: przepraszam, B=1.5 pierwiastka z dwóch (Półtora)
27 kwi 19:21
♊: Popełniłaś tylko jeden błąd z tego co widzę.
0,5 * 1,5 = 0,75 a nie 0,25 jak napisałaś. Poza tym reszta się zgadza (no, oczywiście
| | 1 | |
wynik stanowi |
| wyniku przez ten błąd w mnożeniu). |
| | 3 | |
bok a masz dobrze wyznaczony.
27 kwi 19:32
syllabi: dziękuję za pomoc.
27 kwi 19:42