ech
olcia: Stojący statek w porcie waży 100 000 kN: − Jaka jest wartość siły wyporu działającej na
ten statek ? − Przyjmując, że gęstość wody wynosi 1000 kg/m3, oblicz objętość zanurzonej
części statku.
27 kwi 18:45
hejaaa: Fg=100 000kN⇒Fg=mg⇒m=10 000 000 kg
| | mg | | 100 000 000N | |
Fwyp=ro*g*V=Fg⇒⇒ V= |
| = |
| =10 000 m3 |
| | ro*g | | 10 000 | |
F
wyp=1000*10*10000=100 000 000 N
27 kwi 20:03
hejaaa: chyba tak bedzie ale nie wiem

sprobuje jeszcze V tej zanurzonej czesci statku, a masz
odpowiedzi
27 kwi 20:04
hejaaa: nie wiem niech jakis autorytet fizyczny to sprawdzi..
27 kwi 20:05