I need help!
Angel: Angel: W pudełku jest 12 kartek z liczbami od 1 do 12. Losujemy jedną kartkę i
odczytujemy
liczbę zapisaną na niej. Rozpatrujemy następujące zdarzenia:
A− wylosowano liczbę podzielną przez 3; B− wylosowano liczbę parzystą.
a) Opisz słowami zdarzenia: A∩B, AUB, A−B, B−A i wypisz zdarzenia elementarne
sprzyjające
każdemu z tych zdarzeń.
b) Oblicz P ( A'UB')
27 kwi 18:28
@Basia:
Na ile sposobów możesz wylosować 1 kartkę spośród 12 ?
Ile jest wśród liczb 1,2,....,12 liczb podzielnych przez 3?
Ile jest wśród liczb 1,2,....,12 liczb parzystych ?
Czekam na odpowiedź.
27 kwi 19:04
Angel: 1) na 12
2)4
3) 6 liczb parzystych
27 kwi 19:07
@Basia: Dobrze.
Czyli
P(A) = 412 = 13
P(B) = 612 = 12
AnB to znaczy A i B
AnB − wylosowano liczbę parzystą podzielną przez 3
wypisz zdarzenia sprzyjające
oblicz P(AnB)
AuB to znaczy A lub B
AuB − wylosowano liczbę podzielną przez 3 lub parzystą
wypisz zdarzenia sprzyjające
A−B to znaczy A ale nie B
A−B − wylosowano liczbę podzielną przez 3 nieparzysta
wypisz zdarzenia sprzyjające
B−A to znaczy B ale nie A
B−A wylosowano liczbę parzystą niepodzielną przez 3
wypisz zdarzenia sprzyjające
A'uB' = (AnB)'
P(A'uB') = P[(AnB)'] = 1−P(AnB)
27 kwi 19:40
Angel: Ok

poradziłem sobie
27 kwi 20:01