prawdopodobieństwo
pomocy:): w sklepie z zabawkami stoi pudło z trzydziestoma maskotkami: misiami i pieskami. niektore
z nich zostały wyprodukowane w chinach. losowo wybieram jedna maskotke.
Prawdopodobieństwa wylosowania::
− maskotki chinskiej jest rowna 0,7
− misia jest rowne 0,8
− maskotki maskotki chińskiej lub misia jest równe 0,9
ile jest w pudle misiów produkcji chinskiej a ile piesków jest w pudle produkcji
chińskiej
27 kwi 18:24
@Basia: Pomagam
27 kwi 19:45
@Basia:
wybierasz 1 maskotkę spośród 30 czyli
|Ω|=30
A − maskotka jest chińska
P(A) = 0,7
wylicz |A| − czyli liczbę maskotek chińskich
B − miś
P(B) = 0,8
wylicz |B| czyli liczbę misiów
AuB − chińska lub miś
P(AuB) = 0,9
P(AuB) = P(A)+P(B)−P(AnB)
podstaw i wylicz P(AnB)
potem wylicz |AnB| (to liczba misiów produkcji chińskiej)
liczba piesków produkcji chińskiej = |A| − |AnB|
27 kwi 19:52
pomocy:): prosze o całe zadanie bo nie umiem
27 kwi 20:17
@Basia: a takie równanie
0,7 = x30
rozwiązać umiesz ?
Jak umiesz to rozwiąż !
27 kwi 20:35
pomocy:): ja nic z matmy nie umiem a jestem zagrozona i musze to zaliczyc
27 kwi 21:18
pomocy:): ja nic z matmy nie umiem a jestem zagrozona i musze to zaliczyc
27 kwi 21:19
XZX: a z jakiej klasy te zadania ?
27 kwi 21:21
@Basia: 3 licealna bo prawdopodobieństwo, ale tu widać zero chęci do jakiejkolwiek pracy, nawet
do liczenia na palcach
28 kwi 00:46