Pomocy geometria analityczna
Moniśka: Wyznacz punkt symetryczny do A względem l
A= (1,8) l: −x − 2y + 2= 0
27 kwi 18:23
Moniśka: czy umiecie zrobić to zadanie? Proszę o pomoc
27 kwi 18:25
To ja ;P: najpierw musisz wyznaczyć ogólny wzór prostej l czyli y= ax +b , szukany punkt leży na
prostej prostopadłej do prostej y = −1/2 x+1, ( a proste są w tedy prostopadłe kiedy
współczynnik kierunkowy "a" jest odwrócony i ma zmieniony znak ) czyli y = 2x + c ( c
znajdziesz podstawiając pkt A pod wzór)
wyjdzie ci wzór y = 2x +6 , najlepiej narysuj te proste na wykresie i odczytaj pkt
powinno wyjść ( −6,−6)
27 kwi 20:59
Pysio: do momentu kiedy napisalas y = 2x +6 czaje, reszte nie
27 kwi 22:54
Klara:
Można też tak:
prosta po przkształceniu: y = u−{1}{2}x +1 a =
−12
prosta prostopadła do niej ma współczynnik
−1a
iprzchodzi przez punkt A( 1,8)
więc jej równanie jest::
y − y
A =
−1a*( x −x
a)
y − 8 = 2(x − 1) => y = 2x +6
rozwiazujac układ równańtych prostych :
− x − 2y +2=0 i y = 2x +6
−x −4x − 12 +2=0 => −5x = 10 => x = −2 to y = 2*(−2) +6
to x = −2 i y = 2
S( −2,2) −−− jest środkiem odcinka AA
'
czyli:
| | xA +xA' | | yA +YA' | |
xS = |
| yS = |
|
|
| | 2 | | 2 | |
to 2x
S = x
A +x
A' 2y
S = y
A +y
A'
− 4 = 1 + x
A' 4 = 8+y
A'
x
A' = − 5 y
A' = − 4
A'(−5, −4)
27 kwi 23:15
Pysio: tak samo mi wyszlo jak tobie klara

tylko jak zobacyzlem −6,−6 to zwatpilem w siebie
28 kwi 09:29