..
tomekdj17: Jeżeli α jest kątem ostrym, to tożsamością trygonometryczną nie jest :
A. (sinα + cosα)
2 = 1 B. 1 + cos
2α−sin
2α = 1 + tgα
| | 1 | | sinα + cosα | |
C. cosα + cosα * tg2α = |
| D. |
| = 1 + tgα |
| | cosα | | cosα | |
zdaje mi się że A i B jest tożsamością ale nie wiem co z C i D
Wie ktoś jak to zrobić


Pomocy

27 kwi 18:21
tomekdj17: zrobi ktoś to zadanie
27 kwi 18:39
radek: A napewno nie jest tozsamoscia bo korzystajac ze wzoru skroconego mnozenia wyjdzie
1+2*sinα*cosα=1
27 kwi 18:44
tomekdj17: a no tak zapomniałem o wzorze ,
a B , C i D

27 kwi 18:47