x
jarek: określ wzajemne położenie prostej l: 2x−5y+4=0 i okręgu o równaniu x2+y2+6x−8y+16 =0
1 cze 23:04
krystek: Wyznacz środek okręgu i oblicz jego odległośc od danej prostej
1 cze 23:07
beata: właśnie nie umie tego obliczyć
1 cze 23:12
jarek: ja wcale nie czaje trygonometrii
1 cze 23:15
krystek: x2+y2−2ax−2by+c=0 S=(a,b) wyznacz −2a=6 i −2b=−8
1 cze 23:16
krystek: To jest geometria analityczna!
1 cze 23:16
1 cze 23:17
jarek: dobrze wyznaczyłem
b=−10
a=4
1 cze 23:24
picia:
1 cze 23:31
krystek: to kpiny?
1 cze 23:31
jarek: ja sie nie znam niestety na matematyce
1 cze 23:34
krystek: To zapoznaj się− Szkoła Podstawowa rozwiązywanie równań
−2x=6
−2y=−8
1 cze 23:36
jarek: −3
−4
1 cze 23:44
jarek: sorka
−3
4
1 cze 23:45
krystek: i teraz odległośc środka okręgu od prostej wg wzoru:
1 cze 23:47
1 cze 23:47
jarek: (x−a)2+(y−b)2=r2
1 cze 23:50
jarek: a zle napiaslem
1 cze 23:50
krystek: Jest to postać kanoniczna równania okręgu!
1 cze 23:51
jarek: przy tym wzorze nawet nie wiem co zrobić
1 cze 23:52
krystek: Wyśpij sie i jutro pomyśl!
1 cze 23:54
jarek: ale ja ma to na jutro
1 cze 23:56
jarek: więdz proszę o pomoc
1 cze 23:56
krystek:
1 cze 23:57
jarek: chodze zaocznie do szkoly
1 cze 23:58
krystek: 2x−5y+4=0 S=(−3,4)
| | I2*(−3)+(−5)*4+4I | |
d= |
| |
| | √22+(−5)2 | |
2 cze 00:01
jarek: jak sie obliczy to wtedy wynik koncowy?
2 cze 00:06
jarek: 4,085
2 cze 00:11
jarek: taki wynik
2 cze 00:11
Basia:
| | |−6−20+4| | | |−22| | | 22 | | 22√29 | |
d = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √4+25 | | √29 | | √29 | | 29 | |
i tak zostaw
2 cze 00:52
Basia:
l: 2x−5y+4=0
x
2+y
2+6x−8y+16 =0
−2a = 6
a= −3
−2b = −8
b=4
S(−3;4)
r
2 = a
2+b
2−c
r
2 = 9+16−16 = 9
r = 3
| | |2*(−3)−5*4+4| | |
d(l; okr.) = |
| = |
| | √22+(−5)2 | |
porównujemy d i r
r
2 = 9
d
2 > r
2
a ponieważ d>0 i r>0 wynika stąd, że d>r ⇒ prosta nie ma z okręgiem punktów wspólnych
(prosta zewnętrzna)
2 cze 10:03