Trójkąt wpisany
Beata: Trójkąt ABC jest wpisany w okrąg o środku O. wiadomo że |∡ BAC| = 70stopni i |∡ AOB| = 100
stopni
ile stopni wynosi |∡ ABC|= ?
1 cze 22:22
Eta:
60o
1 cze 22:24
Eta:
1 cze 22:30
dżastina: o super teraz rozumie dzięki
1 cze 22:31
Eta:
1 cze 22:37
micra: jaki wzór do tego

mam podobne zadanie i nie wiem jak rozwiązać
2 cze 17:26
Eta:
∡ AOB −−− kąt środkowy ∡ACB −−− kąt wpisany
obydwa są oparte na tym samym łuku AB
| | 1 | |
zatem |∡ACB|= |
| |∡AOB|= 50o |
| | 2 | |
to |∡ABC|= 180
o−( 70
o+50
o)=........
2 cze 17:32
micra: już rozumiem.
2 cze 17:37