równania
Magda: Proszę o rozwiązanie tego równania
−1/3 x3 −2x2 −3x −1/4 = 0
1 cze 21:51
Artur z miasta Neptuna:
wszystko * 12
−4x
3 − 24x
2 − 36x − 3 = 0
na pewno dobrze przepisałaś przykład? bo miejsca zerowe są wręcz okropne
1 cze 21:54
Magda: na pewno dobrze..
1 cze 21:56
1 cze 21:57
Artur z miasta Neptuna:
to są miejsca zerowe o których nie masz prawa mieć pojęcia
1 cze 21:57
Magda: dobrze, to na studia.. dziekuje bardzo
1 cze 21:59
Artur z miasta Neptuna:
a na jaki przedmiot? albo jaką metodą masz to obliczyć ?
1 cze 22:02
Magda: na statystykę, mam podana funkcje gestosci, musze obliczyc dystrybuante i kwartyl pierwszy.
Obliczylam dystrybuantę i teraz z niej musze obliczyc kwartl pierwszy. Rownanie w przedziale
gdzie występuje kwartyl pierwszy jest nastepujące :−1/3x3 −2x2 −3x . Wg mnie aby obliczyc
krwartyl pierwszy musze rozwiazac rownanie : −1/3x3 −2x2 −3x = 0,25. Przyjelam: x=Q1.
Z tego co mi wyslales teoretycznie wychodzi dobrze bo moj przedział to −3<x<−2 a wiec jeden x
znajduje sie w tym przedziale i to jest pewnie ten kwartly pierwszy, ale cholera to jest
strasznie trudne do obliczenia!
1 cze 22:17
ZKS:
To trzeba zastosować metody przybliżone do rozwiązania równania.
1 cze 22:27
Magda: czyli? moglbys mi to rozwiazac?
1 cze 22:45