pole szesciokata
summer: Mam jeszcze jedno zadanie:( Na bokach czworokąta ABCD którego pole jest równe 1 obrano punkty
K,L,M,N należące do boków AB, BC, CD, AD tak, że AK/KB = 2, BL/LC = 1/3, CM/MD = 1, DN/NA=1/5.
Trzeba obliczyć pole sześciokąta AKLCMN.......
1 cze 21:48
Artur z miasta Neptuna:
narysuj to sobie (ale duuuuży rysunek) pozaznaczaj sobie ten szcześciokąt ... gdzie są punkty
K,L,M,N.
pole szcześciokąta będzie = pole kwadratu − pola paru trójkątów
trójkąty te będą wewnątrz kwadratu ... zobaczysz je jak to już narysujesz
1 cze 21:52
summer: Tak tylko jak obliczyć pole tych trójkątów

?
1 cze 23:28
Artur z miasta Neptuna:
są to trójkąty prostokątne

więc żaden problem
1 cze 23:33
Artur z miasta Neptuna:
1 cze 23:36
summer: no ale nie jest powiedziane ze to kwadrat, jesli dam czworokąt dowolny to te trójkąty wcale nie
muszą być prostokątne
1 cze 23:48