Na rysunku pokazano położenie w terenie trzech wsi W1 W2 i W3. Studnia głębinowa S, zaopatruje
w wodę wszystkie wsie została zlokalizowana w odległości 4 km od drogi łączącej W1 z W2.
Wiadomo również, że odległość od studni do każdej wsi, mierzone wzdłuż linii prostych są takie
same.
a) Oblicz odległość między wsią W1,a W2.
B) Oblicz odległość od studni do wsi W3.
wszystkie kąty wypisane korzystając z tw. o kątach opartych na tych samych łukach.
I teraz:
180 = 120 + y + x ⇔ y+x = 60
stąd 2y+2x = 120
stąd z= 300
stąd a=b
| 4 | 1 | |||
stąd ... sin30o = | = | ⇔ r = 8 | ||
| r | 2 |
| a | √2 | |||
stąd .... cos 30o = | = | ⇔ a = 4{2} | ||
| r | 2 |