czy ktoś pomógł by mi z takim zadaniem?
Sześciokąt foremny i trójkąt równoboczny mają jednakowe obwody. Ile jest równy stosunek pola
tego sześciokąta do pola tego trójkąta? nie wiem jak to ugryzc
| b2√3 | (2a)2√3 | |||
PΔ = | = | = a2√3 | ||
| 4 | 4 |
| a2√3 | ||
P6kąta o boku a = 6*PΔ rownobocznego o boku a = 6* | ||
| 4 |
| 6 | ||
więc masz proporcję 1: | czyli 1:1,5 ... czyli 2:3 | |
| 4 |
| 6a2√3 | 3a2√3 | |||
P1(sześciokąta)= | = | |||
| 4 | 2 |
| b2√3 | 4a2√3 | |||
P2(trójkąta)= | = | = a2√3 | ||
| 4 | 4 |
| P1 | |
= ......... dokończ | |
| P2 |