pole prostokąta
summer: Mam takie zadanko: jeden bok prostokąta zwiększono 3 razy a drugi zmniejszono 2 razy. Jak
zmieni się jego pole

?
1 cze 20:57
student: polibuda?
1 cze 20:58
pigor: ... np. tak : niech P=ab − początkowe pole prostokąta o bokach długości a, b,
to
P1= 3a*
12b =
32ab =
1,5P =150%P − pole wzrosło półtora raza (o 50%)
1 cze 21:04
picia: czemu to mialaby byc polibuda
1 cze 21:05
Artur z miasta Neptuna:
student ... toć to poziom podstawówki/gimnazium a nie politechniki (chyba że jakiejś
koszalińskiej)
1 cze 21:05
summer: dzięki
1 cze 21:10