Sporządź wykres funkcji kwadratowej
robert: Sporządź wykres funkcji kwadratowej uwzględniając jej miejsca zerowe i położenie wierzchołka
paraboli y=−2x2−2x+12 powiedzcie mi czy dobrze to zrobiłem bez rysunku bo to akurat nie
problem
Δ=4−4*(−2)*12=100=10
x1=−4
x2=6
p= −12
q=108= 1.25
1 cze 20:12
Artur z miasta Neptuna:
zapis Δ=.. =100
=10 tutaj skrótowo ... mam nadzieję że tak nie napisałeś
1 cze 20:13
robert: nie nie tylko tak nie chciało mi się klikać tych znaków : D
1 cze 20:14
Artur z miasta Neptuna:
miejsca zerowe są źle wyliczone (przez '2' powinno być jeszcze)
1 cze 20:14
1 cze 20:15
robert: to już są wyliczone przez '2' sorki że tak zapisałem i wprowadziłem w błąd
1 cze 20:16
robert: a q znowu zrobiłem źle pierwiastek z delty policzyłem zamiast delte ok dz poprawiam już
1 cze 20:17
Eta:
| | 2+10 | | 2−10 | |
√Δ=10 x1= |
| = −3 x2= |
| = 2 |
| | −4 | | −4 | |
| | 2 | | 1 | | −Δ | | −100 | |
p= |
| = − |
| q= |
| = |
| = 12,5 |
| | −4 | | 2 | | 4a | | −8 | |
1 cze 20:17
Basia:
Δ = 100 ale 100≠10
tak nie można pisać
√Δ = 10
p masz dobrze, ale q nie
| | −Δ | | −100 | |
q = |
| = |
| = 12,5 |
| | 4a | | −8 | |
1 cze 20:17
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
miejsca zerowe to −3 i 2 .... p = − |
| .. q = 13.5 |
| | 2 | |
1 cze 20:17
Artur z miasta Neptuna:
a może 12.5
1 cze 20:18