proszę o pomoc
KASIA: Prosze o pomoc
a)18x5=x7+3x6
b)10x4+x3=2x2
c)3x4−5x3+10x=6x2
d)4x5−x3+1=4x2
1 cze 19:39
Maslanek: x5(x2+3x−18)=0
1 cze 19:40
Maslanek: b) podobnie
c) i d) z twierdzenia o reszcie.
1 cze 19:41
Basia:
(d) można łatwo rozłożyć na czynniki
4x5 − x3 −4x2 + 1 = 0
x3(4x2 − 1) − (4x2−1) = 0
(4x2−1)(x3−1) = 0
no i wzory skróconego mnożenia
(c) też
3x4 − 5x3 − 6x2 + 10x =0
x(3x3−5x2−6x+10)=0
x[ 3x(x2−2) − 5(x2−2)] = 0
x(x2−2)(3x−5) = 0
1 cze 19:45
KASIA: gosiu proszę rozwiąż dalej plis
1 cze 20:02
Basia:
(d)
(4x2−1)(x3−1)=0
(2x−1)(2x+1)(x−1)(x2+x+1) = 0
dalej zrób sama (iloczyn = 0 ⇔ jeden z czynników = 0)
(c)
x(x2−2)(3x−5) = 0
x(x−√2)(x+√2)(3x+5) = 0
i jak wyżej
1 cze 20:09