Przedstaw funkcję kwadratową
robert: Przedstaw funkcję kwadratową w postaci kanonicznej i iloczynowej o ile istnieje mam z tym
problem strasznie proszę o pomoc
a)γ=2x2+2x−4
b)y=x2−4x+5
1 cze 19:38
1 cze 19:41
Mila: a) γ=2x
2+2x−4
Δ=4−4*2*(−4)=36
| | −2−6 | | −2+6 | |
x1== |
| lub x2= |
| |
| | 4 | | 4 | |
x
1=−2 lub x
2=1
Postać iloczynowa :f(x)= a*(x−x
1)*(x−x
2)
f(x)=2*(x+2)*(x−1)
Postać kanoniczna :f(x)=a(x−p)
2+q
| | −Δ | |
q= |
| albo =f(p)( liczymy jak łatwiej) |
| | 4a | |
| | 1 | | 9 | |
f(x)=2(x+ |
| )2− |
| postac kanoniczna |
| | 2 | | 2 | |
1 cze 23:01