Przedstaw funkcję kwadratową w postaci kanonicznej i iloczynowej o ile istnieje
robert:
a)γ=2x2+2x−4
b)y=x2−4x+5
1 cze 19:33
picia: licz Δ
1 cze 19:37
1 cze 19:39
Basia:
postać kanoniczna
| | −b | | −Δ | |
y = a(x−p)2+q gdzie p = |
| q= |
| |
| | 2a | | 4a | |
postać iloczynowa
dla Δ>0 y = a(x−x
1)(x
x2)
dla Δ=0 y = a(x−x
0)
2
dla Δ<0 nie istnieje
no to wypisz teraz wartości a,b, c
policz co trzeba i podstaw do podanych wzorów
napisz jakie dostałeś wyniki; ktoś sprawdzi
1 cze 19:40
robert: ok dzięki już liczę : )
1 cze 19:41
robert: y=2x2+2x−4
iloczynowa y=2(x+2)(x+1)
kanoniczna y=2(x+12)2−34
y=x2−4x+5
iloczynowa y=(x+14)(x+114)
kanoniczna y=(x−14)2−16
powiedzcie czy dobrze zrobiłem
1 cze 19:58
picia: bez liczenia widze ze jest źle
1 cze 20:00
robert: prosze popraw błędy ale sądzę ,że jest dobrze : )
1 cze 20:02
Basia:
ad.1
coś nie gra z q
Δ = 2
2 − 4*2*(−4) = 4+32 = 36
ad.2
Δ = (−4)
2 − 4*1*5 = 16 − 20 = −4
Δ<0 nie ma pierwiastków i nie ma postaci iloczynowej
| | −b | | −(−4) | |
p = |
| = |
| = 2 |
| | 2a | | 2*1 | |
| | −Δ | | −(−4) | |
q = |
| = |
| = 1 |
| | 4a | | 4*1 | |
y = (x−2)
2 + 1
1 cze 20:04
robert: dzięki za pomoc wiem co źle robiłem zamiast delte to liczyłem pierwiastek z delty ^^
1 cze 20:06
picia: przykro mi ale jest źle

i widac to na pierwszy rzut oka.
a)Δ=36
√Δ=6
x
1= −2
x
2= 1
q= −4,5
podstaw pod wzory na postac kanoniczna i iloczynowa
1 cze 20:06
picia:
w a) pierwiastki tez sa źle policzone
1 cze 20:08
Basia:
picia tylko jeden z nich;
1 cze 20:12
picia:
zgadza sie, jeden. ale moze dobrze policzone ale źle zapisane.
1 cze 20:14
robert: już poprawiam błędy jesteście wielcy dzięki wielkie za pomoc
1 cze 20:15
picia:
1 cze 20:17
Ania93: DOBRZE ?
1. Przedstaw funkcję kwadratową w postaci ogólnej:
a) y=(x+4)
2−3
y=x
2+4x+13
b) y=(x−3)
2+1
y=x
2−6x+10
2.Przedstaw funkcję kwadratową w postaci kanonicznej, podaj współrzędne wierzchołka:
a) y=x
2+8x−6
Δ=64−4*(−6)=64+24=88
(p,q)=współrzędne wierzchołka (−4,−22)
postać kanoniczna y=(x+4)
2−22
b) y=x
2−10x+16
Δ=100−4*16=100−64=36
wsp.w. (5,−9)
p.k. y=(x−5)
2−9
10 maj 18:47
.....: y=−2x2+3x−1
20 lis 17:42
kuba: y = 2(x+1)(x−3)
19 mar 13:06