geometria
m: Wykaż że jeżeli jeden z kątów trójkąta jest równy π/6 to długość boku przeciwległego temu
kątowi jest równa promieniowi okręgu opisanego na tym trójkącie.
1 cze 19:19
Artur z miasta Neptuna:

Z tw. o kątach opartych na tym samym łuku, wiesz że zielony kąt ma miarę
π/
3 (czyli 60
o).
czarne boki dolnego trójkąta mają miarę 'r'. Masz więc do czynienia z trójkątem równoramiennym,
| | 180 − 60 | |
a więc kąty u podstawy są równe i wynoszą |
| = 60o. |
| | 2 | |
Czyli jest to trójkąt równoboczny ... a więc podstawa = r.
c.n.w.
1 cze 19:35
Basia:

∡BAS =
π6 = 30
o
to jaka jest miara ∡BSC ? i jakim trójkątem jest wobec tego tr.BSC ?
i co z tego wynika ?
1 cze 19:36
kylo1303: Mozna tez skorzystac z tw. sinusow, nie trzeba wtedy nic rysowac.
1 cze 20:18
Eta:
Dokładnie
1 cze 20:19