geometria
m: Z dwóch przeciwległych wierzchołków kwadratu zakreślono okręgi o promieniu równym długości boku
tego kwadratu. Pole figury ograniczonej łukami tych okręgów i zawartej w kwadracie wynosi (2π
− 4)cm2. Jaka jest długość boku tego kwadratu?
1 cze 19:17
Artur z miasta Neptuna:

dolna część zakreskowanego pola (od czerwonego łuku do filetowej przekątnej) wyliczam
następująco:
| | 1 | | 1 | |
Px = Pwycinek okręgu o promieniu a − PΔBCD = |
| πa2 − |
| a2 |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
Polec zakreskowanego pola = 2*Px = |
| πa2 − a2 |
| | 2 | |
a stąd wynika, że a
2 = 4 ⇒ a=2
1 cze 19:24
Maslanek:

Te skrawki kwadratu mają pole:
| | πr2 | | 4a2−πa2 | | πa2 | |
Ps = 2*P1 = 2*(a2− |
| ) = 2* |
| = 2a2− |
| . |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
Czyli pole między tymi łukami, to:
| | πa2 | | πa2−2a2 | |
Px = Pkw − Ps = a2 − 2a2+ |
| = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Skoro P
x= 2π−4, to a=2 cm.
1 cze 19:27