Funkcja wymierna- zadanie z treścią
Luckas558: Dwa pociągi osobowe wyjechały z miast A i B oddalonych od siebie o 616 km. Pociąg jadący z
miasta A do miasta B wyjechał o godzinę wcześniej niż pociąg jadący z miasta B do miasta A i
jechał z prędkością o 11km/h mniejszą. Pociągi te dojechały do celu w tym samym momencie.
Oblicz z jakimi prędkościami jechały te pociągi.
Proszę o pomoc
1 cze 18:26
Maslanek: s=Vt
Czyli:
S1=V1*t
S2=V2*(t+1).
1 cze 18:28
lena: 616=v*t
616=(v−11)(t+1)
1 cze 18:42
pigor: ...

czyli niech
vzA= x = ? i
vzB= vzA−11= x−11 = ? − szukane
prędkości średnie (szybkości) z miast A i B odpowiednio i
x>11 , to ze wzoru
s=v*t na długość przebytej drogi
s w czasie
t z prędkością średnią (szybkością)
v i warunków zadania :
vzA*t = 616 i vzB*(t+1) = 616 ⇒ xt = 616 i (x−11)(t+1) = 616 ⇔
⇔ t =
616x i
(x−11)(616x+1) 616 / *x ⇒ (x−11)(616+x) = 616x ⇔
⇔ 616x+x
2−11*616−11x=616x ⇔
x2−11x−11*616 = 0 i Δ = 11
2+4*11*616 =
= 11
2+4*11
2*56 = 11
2(1+4*56) = 11
2*15
2 = 165
2 i
√Δ=165 ⇒ x=
12(11+165}=
=
12*176 = 88 i to x>11 , zatem
vzA= 88kmh, a
vzB=88−11=
77kmh − szukane prędkości. ...
1 cze 19:31
Maslanek: Ty to jak coś rozpiszesz, to szukać wiatru w polu
1 cze 19:32
Eta:
1 cze 19:36
pigor: ... cóż ,
Maslanku , to właśnie mnie kręci i ...

na tym polega cały pic w "mojej"
matematyce

,
czyli ...

tak , szukać, szukać , a może − każdy co innego w tym − coś dla siebie znajdzie

; dziękuję , pozdrawiam
1 cze 19:52
Luckas558: Wielkie dzięki

Bardzo mi pomogliście
2 cze 09:32