Okrąg wpisany w czworokąt
weronika: Proszę o pomoc!
Wykaż, że długość ramienia trapezu równoramiennego opisanego na okręgu równa się długości
odcinka łączącego środki ramion trapezu.
Nie wiem wogóle jak to zrobić
1 cze 18:11
Skipper:
| | a+b | |
a+b=2m ... |
| =m ... x=m |
| | 2 | |
1 cze 18:17
weronika: czemu x=m?
1 cze 18:20
Eta:

Z warunku wpisania okręgu w trapez:
długość linii środkowej trapezu EF jest równa:
zatem |EF|= |AD|
c.n.u.
1 cze 18:20
weronika: a skąd wiadomo że IEFI=a+b/2
1 cze 18:32
weronika:
1 cze 18:39
Skipper:
... oj
weroniczko −
1 cze 18:41
weronika: dobra już wiem
1 cze 18:49
:): Ponawiam pytanie Weroniki. Nie moge zrozumieć. Liczę na pomoc
8 wrz 22:57
I LO Piła: Widze że na kolejny mat fiz ma to zadanie.

Rowniez potrzebuje rozwiązania do tego, dzięki.
9 wrz 14:06