rozwiąż równanie
Letty: 23x − 22x +3 − 2x+4 + 128 = 0
1 cze 17:58
lena: (2x)3−8*(2x)2−16(2x)+128=0
zrób podstawienie 2x=t
1 cze 18:02
Eta:
Można też tak:
22x(2x−8) −24(2x−8)=0
(2x−8)(22x−24)=0
2x=23 v 22x=24
x=3 v 2x=4 ⇒ x=2
1 cze 18:12
pigor: ... lub bez podstawienia w zbiorze R masz kolejno równoważne takie np.
równania
(2
x)
3−8*(2
x)
2−16*(2
x)+128=0 ⇔ (2
x)
2(2x−8) −16
(2x−8)=0 ⇔
⇔
(2x−8)[(2
x)
2−4
2]=0 ⇔ (2
x−8)(2
x−2)(2
x+2)=0 ⇔ (2
x−8)(2
x−2)=0 ⇔
⇔ 2
x=2
3 lub 2
x=2
1 ⇔ x=3 lub x=1 ⇔
x∊{1,3} . ...
1 cze 18:23
pigor: ... no jasne pomyliłem się , Eta ma o.k. , a ja poprawię i otrzymam :
1 cze 18:25
Eta:
@
pigor Twoje rozwiązanie jest błędne

((2
x)
2−4
2) = (2
x−4)(2
x+4)
1 cze 18:28
pigor: ... od tego miejsca
⇔
(2x−8)[(2
x)
2−4
2]=0 ⇔ (2
x−8)(2
x−4)(2x+4)=0 ⇔ (2
x−8)(2
x−4)=0 ⇔
⇔ 2
x=2
3 lub 2
x=2
2 ⇔ x=3 lub x=2 ⇔
x∊{2,3} . ...
1 cze 18:32
Eta:
1 cze 18:32
Letty: a jeśli mam taki przykład, bo kombinuje i i nie wychodzi..
53x − 7 * 51 + 2x + 11 * 52 + x − 625 = 0
1 cze 18:50
1 cze 20:13
Mila: 53x−7*5*52x+11*25*5x−625=0
53x−35*52x+275*5x−625=0
5x=t i t>0
t3−35t2+275t−625=0
W(5)=0
podziel przez (t−5), otrzymasz
(t2−30t+125)(t−5)=0
dokończ
wynik
x=1lub x=2
1 cze 22:45