oblicz miejsce zerowe funkcji
alcik: y=√x−3−4
1 cze 17:55
Patryk: √x−3−4=0
√x−3=4
x−3=16
x=19
1 cze 17:58
picia:
oblicz x−3=16
1 cze 17:58
alcik: a skąd wam się to 16 wzięło ? 4 się cudownie rozmnożyła? bo nie kumam
1 cze 18:05
Patryk: z tej własności
√a=c
a=c2
1 cze 18:05
picia:
bo √16=4, i 4−4=0
1 cze 18:06
alcik: nie wiem czy zauważyliście , że 4 nie jest pod pierwiastkiem i nie ma opcji , by zrobiło się z
niej 16
1 cze 18:21
picia: podstaw za x =19 i oblicz ile to bedzie √x−3−4=...?
1 cze 18:23
alcik: dobra wychodzi √16 − 4 = 4−4=0 tu się zgodzę , ale jak doszłaś do tych 19 to po pierwsze , a
najważniejsze , to co z miejscem zerowym tej funkcji?
1 cze 18:29
picia:
po pierwsze to doszedlem

po drugie to tylko spojrzalem, pierwiastek z ilu da 4 zeby wyszlo 0.ale
Patryk pokazal jak
ulozyc rowanie.
po trzecie msc zerowym jest wlasnie 19. ale argumentu 19 (czyli x) , wartosc funkcji(czyli y)
wynosi 0.
1 cze 18:32
picia:
tam ma byc "dla argumentu.." literowka
1 cze 18:33
alcik: ok sorki picia , zwracam honor za to doszłaś , niech będzie doszedłeś

i dzięki za pomoc
1 cze 18:35
picia:
1 cze 18:37
Patryk: alcik, co to jest miejsce zerowe funkcji ?
1 cze 18:39
picia:
juz mu wyjasnilem.
1 cze 18:41
pigor: ... a więc "składając" to wszystko: jeśli
y=√x−3−4 , to D
y={x∊R:
x ≥3}, a wtedy
y=0 ⇔
√x−3−4=0 ⇔
√x−3=4 /
2 ⇔ x−3=16 ⇔
x=19∊D
y − szukane miejsce zerowe
danej funkcji ... i tyle . ...
1 cze 18:42
alcik: miejscem zerowym funkcji nazywamy ten argument dla którego wartość jest równa 0. Czyli punkt
przecięcia się wykresu funkcji z osią x
1 cze 18:42
Patryk: ok
1 cze 18:42
alcik: no i tak lubię prosto i łopatą do głowy , dzięki wszystkim
1 cze 18:46