Prosze o pomoc Ciagi
ole: Hej prosze o pomoc mam takie zadanie
Liczby 5,x+4,1 w podanej kolejności tworza ciag arytmetyczny .wyznacz x
i mam to tak
x+8=5+1
8−5−1=3+4
8=7
1 cze 17:42
picia:
od drugiej linijki masz blad. a potem nie masz x..
1 cze 17:44
Eta:
2x+8= 6 ⇒ 2x=−2 ⇒ x=.....
1 cze 17:45
ole: yhm a potem 2x=−2
x=4
1 cze 17:47
picia:
a jakim cudem?
2*4 ≠ −2
1 cze 17:49
ole: no to by było tyle i co zostaje te −2
1 cze 17:51
picia:
zwykle rownanie. zeby policzyc x jesli jest a*x= b to trzeba podzielic obie strony przez a.
1 cze 17:54
glaca: no ok ale czy wyjdzie −2 czy to jeszcze cos z tym
1 cze 17:57
picia: nieeeeeeeee
2x= −2 // :2
x= −1
1 cze 18:00
glaca: no spokojnie dziołcha już ok podzieli sie
1 cze 18:02
ole: 
dziękuje
1 cze 18:04
picia: nie jestem dziołcha
1 cze 18:04
glaca: a to przepraszam
1 cze 18:05