27 kwi 18:03
anies: ja zrobiłabym to tak:
=(4ab−abb)*(4ba−baa)
=4a−abb*4b−baa
=(4a−ab)(4b−ba)ab
=16ab−4a2b−4ab2−a2b2ab=16−4a−4b−ab
27 kwi 19:18
Bogdan:
albo tak:
| | 4 | | 4 | | 4 − b | | 4 − a | |
a( |
| − 1) * b( |
| − 1) = ab * |
| * |
| = (4 − a)(4 − b) = |
| | b | | a | | b | | a | |
= 16 − 4a − 4b + ab
W Twoim
anies rozwiązaniu jest błąd,
(−ab)*(−ab) = a
2b
2 a nie, jak podałaś −a
2b
2.
27 kwi 19:25
Bogdan:
jeszcze krócej:
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
a( |
| − 1) * b( |
| − 1) = b( |
| − 1) * a( |
| − 1) = (4 − b)(4 − a) |
| | b | | a | | b | | a | |
27 kwi 19:35