granica ciągu
wojtek: √n(n−√n2−1) n2−1 jest pod pierwiastkiem
1 cze 16:54
Krzysiek: | | a2 −b2 | |
do tego nawiasu skorzystaj ze wzoru: a−b= |
| |
| | a+b | |
1 cze 16:56
Basia:
| | (n−√n2−1)(n+√n2−1) | |
n − √n2−1 = |
| = |
| | n+√n2−1 | |
| n2 −(n2−1) | | 1 | |
| = |
| |
| n + √n2−1 | | n(1 + √1−(1/n2)) | |
no to teraz masz
| | 1 | | 1 | | 1 | |
n* |
| = |
| → |
| = 1 |
| | n(1 + √1−(1/n2)) | | 1 + √1−(1/n2) | | 1 + √1−0 | |
no to pierwiastek → 1
1 cze 17:00
wojtek: wyniki to √2/2
1+√1−0=2
pierwistek z 1/2 to √2/2
dzieki za pomoc
1 cze 17:16