geometria
m: oblicz sumę obwodów wszystkich różnych prostokątów których długości boków są kolejnymi liczbami
naturalnymi, jesli wiadomo że najdłuższy bok wynosi 1000.
1 cze 14:46
Basia:
no to mogą być:
a=1 b=2
a=2 b=3
a=3 b=4
..............
a=999 b=1000
S = 1*2 + 2*3 + 3*4 + ....+ 999*1000
S
n = 1*2+2*3+3*4+....+n*(n+1) =
1*(1+1) + 2(2+1) + 3(3+1)+..............+n(n+1) =
1
1+1 + 2
2+2 + 3
2 + 3 +..........+ n
2+n =
(1
2+2
2+3
2+.....+n
2) + (1+2+....+n) =
| n(n+1)(2n+1) | | n(n+1) | |
| + |
| = |
| 6 | | 2 | |
| n(n+1)(2n+1) + 3n(n+1) | |
| = |
| 6 | |
u Ciebie n=999
policz do końca
1 cze 15:14
Basia:
o Boże obwody to miały być, a nie pola
to proste
2(1+2) + 2(2+3) + 2(3+4) +.....+2(999+1000) =
2*[ 3+5+7+....+1999]
w nawiasie masz ciąg arytmetyczny an = 2n+1
a1 = 3 r=2 a999=1999
czyli masz policzyć S999
1 cze 16:52