rownania prostych
ania: dwa sąsiednie wierzchołki kwadratu mają współrzędne (0,0) i (6,−2). wyznacz równania
prostych zawierających przekątne tego kwadratu. prosze o pomoc
27 kwi 18:01
tim: 1. Masz punkty A oraz B.
2. Wyznaczasz
a) równanie prostej AB
b) równanie prostej AC prostopadłej do AB.
c) równanie prostej BD prostopadłej do AB.
d) równanie prostej CD równoległej do AB, tak, żeby odległość AC była równa AB

e) równanie prostej AD oraz BC

Lub.
Wyznaczasz rownanie prostej padającej pod katem 45
O do AB (będzie to AD) oraz
prostopadłem do AD (BC)
27 kwi 20:01
ania: dzieki
27 kwi 20:06
To ja ;P:

coś takiego ma wyjść (troszkę niedokładnie)

z godnie z czym A(0.0) B(6,−2) C(4,−8)
D(−2,−6)
czerw. prostą wyliczasz ze wzoru ogólnego y = ax + b ( b można odczytać z wykresu = 0, a
wyliczamy podstawiając pkt c z czego a = − 2, teraz wystarczy podstawić pod wzór ogólny
y = −2x
nieb. prosta tak samo ( b= −5 , postawiasz np pkt D i a =1/2 ) y= 1/2x − 5
27 kwi 20:28