oblicz
anka: √15+√3√5+1
1 cze 13:30
anka: to √15+√3 jest w liczniku ułamka a √5+1 jest w mianowniku
1 cze 13:32
picia:
pomnoz licznik i mianownik przez (√5−1)
w mianowniku bedzie wzor skroconego mnozenia.
1 cze 13:40
ICSP: Nie ma sansu wykonywać zbędnego mnożenia :
| √15 + √3 | | √3(√5 + 1) | |
| = |
| = √3 |
| √5 + 1 | | √5 + 1 | |
1 cze 13:41
anka: a dlaczego √15 = √5 +1 nie rozumiem za bardzo tego a nie dlugo mam test i boje sie
podobnych obliczen...
2 cze 11:28
picia:
ICSP pokazal jak to mozna szybciej zrobic.
tam w liczniku jest wyciagniete przed nawias. widzisz to?
2 cze 11:31
anka: czyli np. √5 + 2 = √25 ?!
2 cze 13:03
Godzio:
√15 +
√3 =
√5 * 3 +
√3 =
√5 *
√3 +
√3 =
√3(
√5 + 1)
2 cze 13:05
anka: chyba jestem za głupia zeby to zrozumiec...
2 cze 13:07
Godzio: Czego nie rozumiesz, rozpisałem tak, że bardziej się nie da
2 cze 13:08
anka: haha, nie rozumiem jak z √5 * √3 + √3 wyszło √3(√5 + 1)
2 cze 13:14
k: wyciągasz wspólny czynnik przed nawias

jak wymnożysz
√3(
√5+1) to znowu otrzymasz to co
było na początku
2 cze 13:22
picia:
a*b+b= b(a+1)
2 cze 13:22
anka: aha czyli potem wychodzi w liczniku
√3(
√5+1) a w mianowniku jest
√5 +1 to można skrócić
to do
√3 i to jest wynik całego obliczenia tak?
2 cze 13:28
picia: tak jest
2 cze 13:29
anka: dzieki baaardzoooo
2 cze 13:31