przedziały
monika: Witam, może ktoś sprawdzić czy dobrze kombinuję z tym zadaniem?:
przedziały wypukłości, wklęsłości i pkt. przegięcia e−x2
f'(x)=−2x*e−x2
f''(x)=−2e−x2+ 4x2*e−x2=(4x2−2)*(e−x2)=0
4x2−2=0 v e−x2=0 e−x2 nie będzie nigdy więc
4x2=2
x2=12
x=14 v −14 i to są pkt przegięcia
0 dla tej funkcji jest wartością ujemną więc:
funkcja wypukła dla (−∞,−14) i (14,+∞), wklęsła dla (−14,14)
dobrze? a jeśli nie to co jest źle? chciałabym się nauczyć tego liczyć
1 cze 13:25
Krzysiek: | | 1 | |
4x2 −2=0 czyli: x=+/− |
| |
| | √2 | |
1 cze 13:29
monika: o racja, ale głupota.... a poza tym jest ok?
1 cze 13:31
Krzysiek: tak, jeżeli jeszcze zmienisz przedziały w których funkcja jest wypukła/wklęsła
1 cze 13:33