matematykaszkolna.pl
rozkład wielomianu marek: Jak z tego wyliczyć pierwiastki? −4x3+12x+1=0 Nie chodzi mi o podanie odpowiedzi tylko o ogólną metodę. Żadnego rozkładu nie mogę wymyślić. WolframAlpha daje zaokrąglone niewymierne pierwiastki.
1 cze 12:56
ICSP: Carduś emotka
1 cze 12:59
ICSP: a tak na poważnie : umiesz obliczyć: −9
1 cze 13:03
marek: A tak na poważnie to nie wiem jak dotarłeś do pierwiastków zespolonych. Wielomian 3 stopnia o ile mi wiadomo musi mieć przynajmniej jeden pierwiastek rzeczywisty. I właśnie chodzi mi o to jak go tu znaleźć.
1 cze 13:33
ICSP: Niestety nie wszystkie wielomiany stopnia III można ładnie rozłożyć. W tym wypadku pierwiastek rzeczywisty będzie niestety zawierał coś z liczb zespolonych. Nawet trzy pierwiastki rzeczywiste będą zawierały coś z liczb zespolonych.
1 cze 13:38
ICSP: mając równanie w postaci : x3 + Ax + B = 0 możemy znaleźć jego pierwiastki za pomocą podstawienia : x = u + v takim podstawieniem dojdziemy do postaci : u3 + v3 = −B
 −A 
uv =

3 
jeżeli podniesiemy do trzeciej potęgi drugie równanie otrzymamy : u3+v3 = −B
 −A3 
u3*v3 =

27 
Zauważmy że są to wzory Viet'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach u3 oraz v3 tak wiec w naszym wypadku x = 3z1 + 3z2 gdzie z1 oraz z2 są wspomnianymi pierwiastkami. oczywiście x2 = 3z1*e2iπ/3 + 3z2*e4iπ/3 x2 = 3z1*e4iπ/3 + 3z2*e2iπ/3
1 cze 13:51