podstawianie
pierwszoroczniak: Witam, mam problem z jedną całką. Nie rozumiem jednego podstawienia.
| | x3+5 | | 1 | | x3+5 | | 1 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| =[ t=√x dt= |
| ] = ∫ (t6 + 5) dt |
| | 2√x | | 2 | | √x | | 2√x | |
Może nie widzę prostej rzeczy, ale skąd się wzięło t
6 ? Według mnie powinno być co najwyżej
t
3?
1 cze 12:55
pierwszoroczniak: Pominę fakt, że zgubiłem tam dx
1 cze 12:55
marek: x3 = (√x)6 = t6
1 cze 12:58
pierwszoroczniak: O ludzie, co za FAIL. Dzięki wielkie, siedzę nad tym pół godziny i tego nie zauważyłem.
1 cze 12:59