Równania
Żak i jarzębina:
Są dwa układy równań:
| | ⎧ | a(a2 − 3b2) = 0 | |
| a) | ⎩ | 3a2b − b3 =1 |
|
| | ⎧ | (a2 −3b2) = 0 | |
| b) | ⎩ | 3a2b − b3 =1 |
|
Roztrzygnij dla którego z nich wykonaniem polecenia oblicz a +ib jest odpowiedź
3√i
a)tylko dla a,b)tylko dla b,c) dla a bądź b,d)te dywagacje są pozbawione sensu
1 cze 12:39
Basia:
a+bi = 3√i ⇔ (a+bi)3 = i ⇔
a3 + 3a2bi + 3a(bi)2 + (bi)3 = i ⇔
a3 + 3a2bi + 3ab2i2 + b3i3 = i
a3 + 3a2bi − 3ab2 − b3i = i ⇔
(a3−3ab2) + (3a2b − b3)i = i ⇔
a3−3ab2 = 0 i 3a2b−b3 = 1 ⇔
a(a2−3b2) = 0 i b(3a2−b2) = 1
resztę już sobie sam sprawdź
1 cze 12:46
Żak i jarzębina:
Zdaje się że ,że domyślam się o co ci chodzi ,ale dlaczego nie wykonałaś polecenia!
a,b,c czyd i po co wyciągnęłaś b przed nawias w równaniu z jedynką,uszczypnij się w
pewną część ciała dla przytomności!
1 cze 14:00
Basia:
ad.1 bo mi się nie chciało i dlatego żebyś sam musiał trochę pomyśleć
ad.2 bo tak mi się podoba i jak wyżej
1 cze 14:11
Mateusz:
O o Żaczek teraz wymięka i juz nie pisze o telewizji itp bo boi się że
Basia załozy mu ban
1 cze 14:28
Bezimienny: you made my day
1 cze 15:09
Eta:
TV
1 cze 17:08
Basia: Witaj
Eto 
Owszem, wpis też był.
1 cze 17:12