Perełki, mam jeszcze takie zadanko
hela:
napisz równanie równoległej do prostej 2x+y=6 i przechodzącej przez punkt A=(−1,7)
1 cze 12:11
picia: 
najpierw zamien do postaci y=ax+b
i potem podobnie tylko a
1=a
2
1 cze 12:14
Eta:
k: y= −2x+6 a1= −2
p∥k to a2= a1
p: y= a2(x−xA)+yA ⇒ y=..........
1 cze 12:20
pigor: ... lub ...

po prostu szukasz prostej wśród prostych postaci :
2x+y=c i 2*(−1)+7=c ⇒ c=5 i
2x+y=5 − szukana
prosta i tyle . ...
1 cze 12:26
hela: czyli....
7= −2*(−1) + b
7= 2+b
b=5
y= −2x + 5

?
1 cze 12:27
picia: tak
1 cze 12:28
hela: dzieki
1 cze 12:33
picia:
1 cze 12:38