pochodna funkcji odwrotnej
marek: Nie wiem czy dobrze zrozumiałem więc proszę o sprawdzenie.
Korzystając z tw. o pochodnej funkcji odwrotnej oblicz pochodna funkcji y=2cos(3x+2)
Jak szukałem zadań to wszędzie podany jest punkt w których trzeba to liczyć a tu taj nie i nie
jestem pewny odpowiedzi.
(y
−1)'(y
0) = 1 / f'(x
0)
Obliczam f odwrotną:
12y = cos(3x+2) itd....
13arccos(
12y)−
23 = x
pochodna funkcji odwrotnej:
(y
−1)'(y
0) =
−16√1−(1/4)y2 (dziwnie się formatuje...w mianowniku jest
6
√1−14y2
podstawiam do wzoru:
−16√1−(1/4)y02 =
1f'(x0)
czyli dostaję, że
f'(x
0) = −6
√1−(1/4)y02
i tutaj lekko zbaraniałem, bo nie wiem co mi wyszło i co z tym dalej robić
1 cze 10:37
Basia: nie mam pojęcia po co tu komu funkcja odwrotna, ale jeśli już to
y = 2cos(3x+2)
y2 = cos(3x+2)
3x+2 = arccos
y2
| | 1 | | −1 | | 1 | | −1 | |
x' = |
| * |
| * |
| = |
| fffff= |
| | 3 | | √1−(y2)2 | | 2 | | 6√1−y24 | |
| −1 | | −1 | | −1 | |
| = |
| = |
| |
| 6√4−y24 | | | | 3√4−y2 | |
| | 1 | | 1 | |
y' = |
| = |
| = − 3√4−y2 = |
| | x' | | | |
−3
√4−4cos2(3x+2) = −3
√4(1−cos2(3x+2) = −6
√1−cos2(3x+2) =
−6
√sin2(3x+2) = −6|sin(3x+2)| = −6sin(3x+2)
bo skoro arccos
y2 istnieje ⇒
y2∊<0;1> ⇒ y∊<0,2> ⇒ sin(3x+2) ∊ <0;2> ⇒
sin(3x+2) ≥ 0 ⇒ |sin(3x+2)| = sin(3x+2)
ufffffffff...............
1 cze 11:29
Basia: oczywiście tam nie ma być żadnego fffffffff= przy x'
"obcy" się wtrącił
1 cze 11:30
marek: ok dzięki. zabrakło mi tego elementu, że podstawia się pod y tą pierwszą funkcję. Też nie wiem
po co to komu skoro tą pochodną można policzyć "normalnie".
1 cze 12:50