napisz równanie prostej prostopadłej do prostej
kasiaaa: napisz równanie prostej prostopadłej do prostej y=−2x+4 przechodzacej orzez punkt A=(2,5)
1 cze 08:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) k(x) = a
kx+b
k; n(x) = a
nx+b
n
k ⊥ n ⇔ a
k*a
n = −1

czyli:
| | 1 | |
ak * (−2) = −1 ⇒ ak = |
| |
| | 2 | |
wyznacz 'b' podstawiając współrzędne punktu A=(2,5).
1 cze 09:25
kasiaaa: a mozesz to troche jaśniej ?
1 cze 12:33
krystek: masz prostą y=−2x+4 jej wsp. kerunkowy a=−2
prostopadła ma równanie
| | 1 | |
y= |
| x+b ponieważ z w−ku prostopadłości (jak napisał Artur a*a1=−1 stąd |
| | 2 | |
1 cze 14:16