okrąg
Laura: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A=(9,2),B =(0,5), C=(1,2)
1 cze 00:30
picia:
nie jestem pewny ale wydaje mi sie ze wystarczy podlozyc pod :
x2+y2−2ax−2by+c=0
i rozwiazac uklad rownan.
1 cze 00:49
ZKS:
Wystarczy.
x2 − 2ax + y2 − 2by + c = 0
1{81 − 18a + 4 − 4b + c = 0
2{25 − 10b + c = 0 ⇒ c = 10b − 25
3{1 − 2a + 4 − 4b + c = 0
1 − 3 = 81 − 18a − 1 + 2a = 0 ⇒ a = 5
1 − 10 + 4 − 4b + 10b − 25 = 0 ⇒ b = 5
c = 50 − 25 = 25
1 cze 00:57
picia: czyli dobrze myslalem
1 cze 01:01