Teoria liczb
Wacław: Mam takie oto ciekawe zadanko:
Czy istnieją takie liczby całkowite dodatnie a, b, c, d, że iloczyn (a+b)(b+c)(c+d)(d+a)
w zapisie dziesiętnym kończy się liczbą '10'?
27 kwi 17:53
Bogdan:
np.:
a + b = 10: 1 + 9, 2 + 8, 3 + 7, 4 + 6, 5 + 5, 6 + 4, 7 + 3, 8 + 2, 9 + 1;
podobnie: b + c, c + d, d + a;
albo
(a + b)(b + c) = 10 lub = 20 lub =30 itd.
np.: (1 + 1)(1 + 4), (1 + 3)(3 + 2), (1 + 4)(4 + 2), itd.
27 kwi 19:19
Vax: Nie chodziło o cyfrę ,,0" tylko o liczbę ,,10"

Zauważ, że jeżeli 2 ostatnie cyfry to ,,10"
to dana liczba jest parzysta, ale nie dzieli się przez 4, czyli dokładnie jeden z czynników
musi być parzysty, jednak wówczas (a+b)+(b+c)+(c+d)+(d+a) = 2(a+b+c+d) jako suma liczby
parzystej i 3 liczb nieparzystych musiałaby być nieparzysta, sprzeczność, ponieważ 2(a+b+c+d)
oczywiście jest parzyste

Pozdrawiam.
20 lip 21:40