wymiary prostopadlościennego kontenera, całki, ekstrema
marcinw: 1. wyznaczyć wymiary prostopadłościennego blaszanego kontenera o objętości 12m3 tak , by
zużycie materiału było minimalne. zakładamy że dno i górna sciana kontenera są wykonane z
podwójnej blachy, a sciany boczne z pojedyńczej.
2. wyznaczyć wymiary prostopadłościennego blaszanego kontenera o objętości 12m3 tak , by
zużycie materiału było minimalne. zakladamy ze dno i boczne ściany kontenera są wykonane z
podwójnej blachy , a góra z pojedyńczej.
TE DWA ZADANIA SIĘ RÓŻNIĄ.!
CHODZI MI O TO, że chce porównać jak zmienia się zadanie pod wpływem treści.
jeżeli się da (komuś chce) to prosiłbym o jakąś dokłądną instrukcję jak to się robi np. gdyby
to zadanie miało inne dane np: 8 m3
3. wyznaczyć ekstrema funkcji
f(x,y) = −4x3 + 12 xy − y2 + 96x − 26y + 3
4. to samo tyle że
f (x,y) = 4x3 −12 xy + y2 − 96x + 26y + 2
5.
∫∫∫Ω = (x2 + y2 + x) dx, dy, dz
gdzie
Ω= {(x,y,z) : x2 + y2≤9, x≥0, y≤0 2 ≤ z ≤ 9
6.
∫∫∫Ω = (x2 + y2 + y) dx, dy, dz
gdzie
Ω= {(x,y,z) : x2 + y2≤16, , y≥0 2 ≤ z ≤ 9
31 maj 23:48
ZKS:
abc = 12
| | 1 | |
ab = 2ac = 2bc ⇒ a = b , |
| b = c |
| | 2 | |
b
3 = 24
b = 2
3√3 ∧ a = 2
3√3 ∧ c =
3√3
1 cze 00:15