najwieksza wartosc funkcji
klaudia: Hej, mam wyznaczyć największą i najmniejszą wartośc funkcji xlnx w przedziale <1/10,e>
więc najpierw muszę wyznaczyć wartości w punktach granicznych:
110*ln{1}{10}≈ −0,23 A(110,−0,23)
e*lne=e*1=e B(e,e)
czy tak? i co muszę zrobić dalej?
31 maj 23:33
ZKS:
Licz pochodna i badaj ekstremum czy znajduje się w podanym przedziale.
31 maj 23:34
klaudia: tzn w przykładach które robiłam wcześniej wystarczyło policzyć współrzędne wierzchołka i
zobaczyć które wartości są najmniejsze i odpowiednio największe i te były odpowiedziami w
zadaniu, a tutaj główny problem że nie wiem jak się do tego zabrać bo nie mam funkcji
kwadratowej i przez to nie mogę policzyć p i q
czyli liczenie ekstremum jest w takim wypadku jedynym rozwiązaniem tak?
31 maj 23:38
Basia:
liczysz pochodną;
szukasz punktów, w których funkcja ma ekstrema
i sprawdzasz czy należą do Twojego przedziału
nie należą ⇒ fmin = 0,1*ln(0,1) i fmax=e i END
należą ⇒ liczysz ich wartość i porównujesz z wartościami na końcach przedziału
wybierasz najmniejszą i największą
31 maj 23:38
klaudia: widzę że dalej nie do końca rozkminiam więc spróbuję do końca z Wami

:
f'(x)=lnx+1
lnx+1=0
lnx=−1 −> nie ma rozwiązań?
31 maj 23:50
ZKS:
A czemu nie ma rozwiązań?
logab = c ⇔ ac = b
31 maj 23:51
klaudia: omg, muszę iść spać

e
−1=1/e≈0,37, więc ekstremum znajduje się w przedziale
teraz muszę określić czy to jest max czy min licząc drugą pochodną?
31 maj 23:54
ZKS:
Lub badając znak pochodnej czy zmienia się z − na + czy z + na −.
31 maj 23:56
Basia:
jak to nie ma ?
| | 1 | |
lnx = −1 ⇔ x = e−1 = |
| ∊ < 110; e> |
| | e | |
| | 1 | | 1 | |
x∊< |
| ; |
| ) ⇒ x < e−1 ⇒ lnx < −1 ⇒ lnx +1 <0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje |
| | 10 | | e | |
| | 1 | |
x∊( |
| );e> ⇒ x > e−1 ⇒ lnx > −1 ⇒ lnx +1 >0 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie |
| | e | |
dla x=e
−1 masz minimum
| | 1 | | −1 | |
f(e−1) = e−1*ln(e−1) = |
| *(−1) = |
| < 0,1*ln(0,1) |
| | e | | e | |
czyli to jest wartość najmniejsza
największa to f(e)=e
31 maj 23:57
klaudia: no tak, rzeczywiście łatwiejsze niż liczenie 2 pochodnej i stamtąd sprowadzanie, dzięki za
pomoc
1 cze 00:01