całki - figura ograniczona
marcinw: 1. Oblicz pole figury ograniczonej prostą y=0 i krzywą y= −x2 + 3x + 4
2. Oblicz pole figury ograniczonej krzywymi y = ex + 3 , y = e−x i prostymi x = 0 , x= 1
31 maj 23:15
olu: 1. rysujesz parabolkę i mamy granice całkownania od −1 do 4, czyli :
| | x3 | | 3x2 | |
4∫−1 (−x2 + 3x + 4) dx = − |
| + |
| + 4x 4|−1 = .. dokończ, wychodzi |
| | 3 | | 2 | |
31 maj 23:22
marcinw: a mógłbyś napisać całość?
jestem dopiero na etapie nauki i kompletnie nie rozumiem co trzeba po kolei robić.
31 maj 23:23
olu: | | 43 | | 3*42 | | (−1)3 | | 3*(−1)2 | |
= − |
| + |
| + 4*4 − ( − |
| + |
| + 4*(−1)) = |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
31 maj 23:26
marcinw: no! teraz już więcej rozumiem

a całkę potrójną byś umiał/ umiała?
31 maj 23:27
olu: potrojnych nie umiem
31 maj 23:28
marcinw: aha w drugim ma być y=e−x
31 maj 23:31
marcinw: coś nie działa ma być y = e−x
31 maj 23:31
marcinw: miałby ktoś drugie?
1 cze 10:06