Parametr..
babyclon: Dokładnie nie pamiętam jak brzmiało polecenie, ale chodziło coś o rozwiązanie równania w
zależności o parametru p (p∊ℛ):
9p
2x +3p = 4x +2
proszę bardzo o pomoc, jakąkolwiek
31 maj 23:15
ZKS:
(9p
2 − 4)x + 3p − 2 = 0
(3p − 2)(3p + 2)x + 3p − 2 = 0
(3p − 2)((3p + 2)x + 1) = 0
| | 2 | |
Dla 3p = 2 ⇒ p = |
| równanie jest tożsamościowe. |
| | 3 | |
| | 2 | |
Dla 3p + 2 = 0 ⇒ p = − |
| równanie jest sprzeczne. |
| | 3 | |
| | 2 | |
Dla p ∊ R \ {± |
| } równanie ma jedno rozwiązanie. |
| | 3 | |
31 maj 23:43
Mila: 9p
2x +3p = 4x +2
9p
2x − 4x =+2 −3p
(9p
2−4)*x=2−3p
(3p−2)*(3p+2)*x=2−3p
| | 2−3p | |
1) (3p−2)*(3p+2)≠0 jedno rozwiązanie x= |
| |
| | (3p−2)*(3p+2) | |
0*4*x=0 równanie ma nieskończenie wiele rozwiązan
mamy:
(−4)* 0*x=4 sprzeczność, brak rozwiązań
31 maj 23:53
babyclon: Dziękuję wam bardzo! Dobranoc!
31 maj 23:57
Mila:
1 cze 00:00