...
>: !!!! POMOCY !!!! :< : W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych ma długość 20 cm, a środkowa poprowadzona na
przeciwprostokątną ma długość 12,5.Oblicz a) Pole tego trójkąta b)odległość wierzchołka kąta
prostego od przeciwprostokątnej.
31 maj 22:36
Mila: a) a=20
c=2*12,5=25 przeciwprostokątna
b2=252−202
dalej poradzisz sobie.
31 maj 22:41
>: !!!! POMOCY !!!! :< : właśnie nie bardzo....
31 maj 23:09
Mila: b=15 przyprostokątna
a=20 przyprostokątna
a)PΔ=0,5 a*b=0,5 *20*15=150
b) PΔ=0,5*c*h
150=0,5*25*h oblicz z tego rownania h i to będzie odległość wierzchołka kąta prostego od
przeciwprostokątnej.
31 maj 23:16
>: !!!! POMOCY !!!! :< : Dziękuję
31 maj 23:17
Mila:
31 maj 23:39