algebra, wartości własne
luk20: Wyznaczyć wartości własne i jednowymiarowe przestrzenie niezmiennicze endomorfizmu g:R3→R3
danego wzorem:
g(x)=(x1+x2+x3,2x3,x2−x3) dla x=(x1,x2,x3) dla R3
Więc wyznaczyłem macierz w bazie kanonicznej, obliczyłem wartości własne −(λ−1)2(λ+2)=0, czyli
wartości własne wynoszą λ1=1 i λ2=−2, dalej nie wiem co mam zrobić...
Pomoże ktoś?
31 maj 22:31
Krzysiek: dla poszczególnych wartości własnych szukasz wektorów rozwiązując układ:
(A−λI)X=0
X=[x1 ,x2 ,x3 ]T
0=[0,0,0]T
31 maj 22:42
luk20: A więc dla λ
1=1 wyznaczyłem układ równań i mam
| ⎧ | v2=−v3 | |
| ⎩ | v2=2v3 | czyli tutaj v=[t,0,0] ?
|
i dla λ
2=−2 otrzymałem układ:
| ⎧ | 3v1+v2+v3=0 | |
| ⎩ | v2+v3=0 | czyli ostatecznie mam wektor v=[0,−t,t] i co dalej? to koniec?
|
31 maj 23:12
Krzysiek: czyli dla λ1 wektor własny to: [1,0,0]
a dla λ2 to [0,−1,1]
31 maj 23:22
luk20: No dobra i co dalej z tą przestrzenią niezmienniczą?
31 maj 23:39